maanantai 10. lokakuuta 2011

Mummun leipää



Lapsena mummulassa oli aina "mummun leipää" eli mummun leipomaa hiivaleipää. Niin perus leivän resepti kuin olla ja voi, mutta niin hyvää. En ollut vuosiin leiponut näitä leipiä, joten jo oli aikakin! Leivoin leivät saman muotoisiksikin kuin mummu. Leivän paras pala oli tietenkin nurkkapalan kansiosa. Mummulassa oli aina voilevia, jota sipaistiin päälle ja jotain makkaraakin tai ehkä lihahyytelöä eli sylttyä. Iltapalalla leipä nautittiin Van Houten-kaakaon kanssa, joka valmistettiin ohjeella 2 tl kaakaota, 2 tl sokeria, kaksi kolmasosaa kupista kiehuvaa vettä ja loput maitoa. Oli mummulassa aina muutakin laatua leipää tarjolla, mutta aina oli saatava parasta eli mummun itse leipomaa. Oli mukava yllättää mummu ja pappa viemällä näitä lämpimäisiä kera puolukkahillon. Mummusta, kun ei ole enää leipomaan. Seuraavaksi taidan leipoa mummun ohjeen mukaan karjalanpiiraita!





 



Mummun leipä (4 kpl)



0,5 litraa vettä



2 pss kuivahiivaa 



2 tl suolaa



2 rkl sokeria



50 g sulatettua voita



12-13 dl vehnäjauhoja



 



Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Laita sekaan hiiva, suola ja sokeri. Sekoita puolet jauhoista ja vatkaa voimakkaasti. Lisää loput jauhot vähitellen ja lopuksi rasva. Alusta taikina eli vaivaa taikinaa niin kauan, että se on kimmoisa ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Alustaminen on tärkeää oikean sitkon saamiseksi, jotta leipä kohoaa ja pitää muotonsa paiston aikana. Kohota taikina kaksinkertaiseksi liinan alla. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja leivo neljä leipää (tai kaksi isompaa). Laita pellille kohoamaan. Kohta leipiä liinan alla puolisen tuntia. Paista uunissa 200 astetta n. 25 minuuttia.



 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti